Sabtu, 20 Julai 2013

tart nenas bunga teratai

Salam semua.. Sihat ker. Pg td selepas bersahur ala kadar dgn En. hubby sy dgn penuh ketekunan dan nekad yang jitu telah memulakan aktiviti menguli adunan tok buat tart nenas. Bosan dgn bentuk biasa tart nenas yang biasa kita jumpa seperti tart gulung tu, saya dengan gigih menjelajah blog2 otai dalam dunia masakan tok cari resepi tart yang menarik. Cari punya cari akhirnya terbekenan dengan resepi yang dikongsikan oleh k.Azlita Aziz dalam blog beliau iaitu blog masam manis. Dan tadaaaaaaa..... Nilah hasilnya
                                                                      tart yang sudah siap.  amacan cun tak. Haha ya perasan la tu..... Tak malu betul.
                                                                       Kat sini saya minta izin dr k.azlita masam manis tok sy kongsikan resepinya disini.
Bahan-bahannya
115gm minyak sapi
115gm butter
1biji telur
450gm tepung redrose.
Air sejuk secukupnya (air dari dalam peti sejuk)

Caranya:
Pukul telur sedikit. Masukkan butter dan minyak sapi dan kacau rata. Masukan tepung sedikit demi sedikit. Kalau adunan terkeras, masuk kan air sejuk dan uli sebati hingga menjadi doh. Ambil sedikit doh canai kan dan terap menggunakan cutter letak dlm bekas kecil, isikan jem yang telah dibentuk. Bakar selama 25-30 minit pada suhu 165 @ 170degree. Selamat mencuba ya kwn2.

2 ulasan:

Aisy Nasiha berkata...

Sedap n lawa lah

blh amik tempahan...

ibusya berkata...

resepi dr blog masam manis milik k.azlita semuanya sedap