Resepi ni sy belajar dari mak mentua sy di BACHOK Kelantan. Resepinya mudah sangat tapi sedap. Ok mari kita tengok resepinya ya.
Bahan-bahannya:
5 ekor ikan sardin / Selayang / kembung direbus dan diasingkan isi dan tulangnya.
1 liter santan.
4 biji bawang merah
1/2 sudu teh lada hitam ditumbuk
2 keping asam Gelugor
Garam
Caranya
1- Blend isi ikan, santan dan bawang bersama sehingga hancur dan halus.
2- Masukkan dalam periuk, tambahkan lada hitam dan asam
3- Kalau terlalu pekat bole tambah air mengikut kesesuaian atau selera anda. Masak sampai mendidih sambil dikacau perlahan-lahan
4- Tambah garam da sesuaikan rasa. Tutup api dan bole dihidangkan.
Resepi sambal lada.
Segenggam lada kecil
1 sudu teh garam
1 sudu besar gula
4 sudu cuka
( semua bahan diatas dikisar bersama)
Cara-caranya:
1- Masukkan isi ikan, santan, bawang dalam bekas blender dan blender
Cara-caranya:
1- Masukkan isi ikan, santan, bawang dalam bekas blender dan blender
Tiada ulasan:
Catat Ulasan