BAHAN2NYA:
A...
6 biji telor putih
60gm gula halus (dalam 6sudu besar)
1/2 sudu teh cream of tar tar ( tak letak pon takpe)
B...
3 biji kuning telor
45 ml minyak jagung ( minyak masak pon bole)
135 ml air
60 gm gula halus
140 gm tepung naik sendiri diayak
C....
3 biji telor kuning
60 gm gula halus
1/2 cawan susu cair
1sudu teh esen vanilla
D...
2sudu gula dibuat karamel
Cara-caranya....
1- Bahan D dimasak dlm loyang sehingga menjadi gula hangus kemudian diratakan dlm loyang dengan mengerak gerakkan loyang ke kiri kanan. Sejukkan.
2- Bahan C dicampur sebati kemudian di tapiskan kedalam loyang yg berisi karamel td.
3- Bahan A dicampur semua kemudian dipukul sehingga kembang, ringan, dan kaku atau bertanduk. Ketepikan.
4- Untuk bahan B, dalam bekas lain pukul telur, minyak dan air sehingga putih, masukkan gula dan pukul lagi hingga naik 2 kali ganda. Kaup balik kan tepung perlahan - lahan kedalam adunan kemudian Kaup balik kan adunan putih telur td sehingga sebati.
5- bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
6- letak adunan tepung yang telah diwarnakan diatas campuran karamel td perlahan- lahan mengikut warna pilihan sehingga habis.
7- bakar dengan kaedah water bath pada suhu 170 selama 50 minit.
Esen vanila
2 ulasan:
Kek paling laris masa bulan puasa aritu nih...
Allahamdullillah. rezeki akhir ramadhan
Catat Ulasan