Selasa, 3 September 2013

Gulai tempoyak ikan patin

Assalamualaikum semua. Sihat ya.. Rutin hujung minggu family sy ialah memenuhkan peti ais kat dapur tu. Dan seperti biasa kalau Bukan sy sendiri yg ke pasar borong, suami yg Akan ke sana. Hari tu my hubby pergi Dan beli ikan patin pahang katanya. Iye ke idok pahang mari, tak tahulah sy. Kebetulan bunga kantan yg sy bawa dr kg Ada lg sekuntum so sy masaklah patin Masak Tempoyak ni. BahAnnya cukup mudah. Daunt kesum pon sy petik blog rumah je. Jon kita tak resepinya

Bahan...
4 ketol ikan patin dibersihkan Dan rendam dlm air Asam jawa 5 minit
4 ulas bwg merah
1/2 inci lengkuas
1 Biji cili besar dibuang Biji. ( kalau suka pedas bole tambah cili api)
2 sudu besar penuh tempoyak
Daun kesum
Bunga kantan
Garam
Gula.

Cara memasak...
Bawang, lengkuas, cili Dan Tempoyak di blender Dan masak dgn seliter air sampai mendidih.
Masukkan ikan tunggu sampai mendidih
Masukkan bunga kantan, daun kesum, Garam Dan gula. Masak lg 5 minit tutup API dan Sedia took dinikmati

Tiada ulasan: