Fresh from the oven. Roti yang telah dikoyakkan
Bahan-bahannya......
400 gm tepung roti
100 gm tepung hong kong ( sy guna tepung gandum penuh)
11 gm yis kering
250 ml air
50 gm susu tepung
180 gm gula perang ( sy guna 120 gm sahaja)
100 gm butter.
Cara-caranya....
1- Campurkan semua bahan diatas kecuali butter kedalam mixer dan adun menggunakan pemukul cangkuk.
2- apabila dah sebati tambahkan butter sedikit demi sedikit dan terus mix sampai mendapat doh yang tidak melekat di bekas dan kenyal.
3- Perap doh selama 45 minit atau sehingga naik 2 kali ganda.
4- Tumbuk- tumbuk kan doh untuk buang angin dan bahagikan kepada beberapa bahagian kecil dan bulat- bulatkan dan susun dalam loyang.
5- Perap lagi selama 1 jam
7- bakar pada suhu 170 selama 25 minit.
In the oven...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan