Isnin, 9 September 2013

Kerabu rumpai laut

Salam.... Hari ni adalah Kali pertama sy cuba buat Kerabu rumpai laut walau pon rumpai laut ni dah sebulan bertapa kat dapur rumah ni. Allahamdullilah sedap dan takde rasa pelik dan bole ditelan selamba oleh kami suami Isteri. Hihihi. Resepi ni sy belajar dr ibu sy tercinta Tp sy oleh mengikut bahan yg Ada kat rumah ni.
Rumpai laut yg telah direndam selama 20 jam.


Bahannya......

2 pohon rumpai laut di bersihkan Dan direndam sekurang-kurangnya 12 jam ( dihiris halus )
1 biji bawang besar ( dimayang)
Segengam taugeh ( dibersihkan)
Sigengam kelapa parut ( disangai hingga kekuningan)
5 biji cili api ( dihiris)
Daun kesum ( dihiris halus)
4 helai daun limau purut ( di hiris halus)
Secubit garam 
3 sudu gula
Jus limau nipis Dari sebiji buah.

Caranya.... 
Campurkan semua bahan di atas Dan Gaul sebati. Adjust rasanya kalau dah ok, bole lah dihidangkan...

Bahannya......

1 ulasan:

Aisy Nasiha berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.