Isnin, 2 September 2013

Donut gebu gebas

Aassalamualaikum. Hari ni sy nak kongsikan resepi donut yang sy ambil dr blog azie jaya. Cantik donutnya. Lembut gebu dan menjadi.
Donut ni sy buat bentuk mikey supaya dapat menarik minat anAk sy tok mkn. 
Jon Kita tgk resepi ya 

Bahan
500 gm tepung gandum
1 packet mauripan
1 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar lelemak sayur
110ml air suam.
2 Biji telor

Cara menyediakannya
Dalam satu bekas yg besar, campurkan air, Mauripan, gula, susu Dan lelemak sayur. Biarkan 10 mminit. Slps itu masukkan telor yg telah dipukul sedikit. Kacau dgn pemukul telur. Masukkan tepung dan uli sehingga mendapat doh yg licin Dan bersih. Bolelah dicanai Dan goreng. Donat ini tidak perlu di perap.

Tiada ulasan: